Nieuws

Geluidseis buitenunit warmtepomp ‘te streng’

15/02/2019

Een buitenunit, prima, maar de buren mogen er niet te veel last van ondervinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nu wettelijk vastleggen dat het geluid dat de buren bereikt niet boven de 35 dB uitkomt. De markt vindt de eis te streng.

Minister Kajsa Ollongren maakte in juli vorig jaar bekend dat zij het geluid van buitenunits van airco’s en luchtwaterwarmtepompen aan banden wilde leggen, nadat televisieprogramma Kassa aandacht aan herrie van warmtepompen had besteed. Tot nu toe gelden er nog geen restricties aan de overlast die buren mogen ervaren. Wel zijn er Europese regels aan warmtepompgeluid, maar deze zijn niet erg streng.

Geluidsniveau van 35 dB

Het voorstel van 35 dB is afkomstig van akoestisch adviesbureau LBP SIGHT, dat in opdracht van het ministerie onderzoek naar de geluidseisen verrichtte. Het gaat om het geluidsniveau dat de buren bereikt, dus aan de perceelgrens. Bij appartementengebouwen of flats gaat het om het geluidsniveau bij het dichtstbijzijnde te openen raam of deur van boven- en onderburen.

Lees het hele bericht op de website van Bouwwereld»

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.