Home

Nieuws

Onderzoek prestaties van warmtepompen in Nederland

27/09/2019

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.

[PERSBERICHT]

Opzet
Ieder huishouden met een warmtepomp kan zich aanmelden voor het monitoringstraject op www.installatiemonitor.nl. Voorwaarde is dat er een slimme energiemeter in de woning aanwezig is. Daarmee worden meterstanden voor elektriciteit en aardgas uitgelezen. Daarnaast zijn een aantal aanvullende gegevens nodig, zoals het woningtype, aanwezige installaties en de samenstelling van het huishouden. In combinatie met lokale weersomstandigheden biedt dit de mogelijkheid prestaties van warmtepompen te bepalen.

CO2-uitstoot en infrastructuur
Aan de hand van de verkregen gegevens worden analyses gemaakt. Zo kan onder andere het gemiddelde rendement van een warmtepompsysteem worden bepaald. Maar ook hoe verbruiksprofielen elektriciteit en gas veranderen als in woningen een warmtepomp toegepast wordt. Deze informatie is van belang om beleid rondom CO₂-uitstoot te kunnen maken en aan te passen. Netbeheerders kunnen op basis van deze gegevens een betere inschatting maken van toekomstige veranderingen in energieverbruik en welke aanpassingen er nodig zijn aan infrastructuren.

Data
Het onderzoek start in september 2019 en loopt tot en met 30 juni 2021. Alle verbruiksgegevens worden beveiligd opgeslagen middels een niet-herleidbare code. Adviesbureau BDH coördineert namens RVO het onderzoek en krijgt daarbij ondersteuning van Enpuls, GasTerra, GasUnie, Liander, N-Tra, Stedin en Techniek Nederland.

Meer informatie en meedoen
Kijk voor uitgebreide informatie over het onderzoek, de meest gestelde vragen en aanmelden op www.installatiemonitor.nl Bent u als woningcorporatie, projectontwikkelaar, fabrikant/installatiebedrijf van warmtepompen betrokken bij een warmtepompproject? En wilt u met dit project meedoen aan het onderzoek? Neem rechtstreeks contact met ons op via info@installatiemonitor.nl.
Of neem contact op met RVO, dhr. ing. FEF Lacroix, 088-0427853, Roermond.

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.