Nieuws

Proefproject verduurzamen huurwoningen: meten is weten

18/12/2018

In een ‘pilot Energetisch renovatie’ werden drie woningen van vastgoedverhuurder Rentree uit Deventer op verschillende manieren verduurzaamd. Een vierde, vergelijkbare woning zonder ingrepen diende als referentiewoning.

De hamvraag is natuurlijk: welke maatregel, of combinatie van maatregelen, levert de grootste besparing in geld op?

Tekst: Marion de Graaff

De aanleiding voor de pilot energetisch renovatie was een prijsvraag uit 2015 van de Eo Wijersstichting: “Kan de Stedendriehoek (het gebied tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen) in 2030 energieneutraal zijn?” Architect Jón Kristinsson en zijn team kwamen met een plan om bestaande woningen op een relatief simpele manier 70% energiezuiniger te maken door de installaties te moderniseren. Daarbij zou het isoleren van de woning beperkt kunnen blijven tot een basisniveau. Team Kristinsson won hiermee de publieksprijs, en de Deventerse vastgoedverhuurder Rentree wilde er graag een pilot van maken. Daarvoor werden Kimenai Installatiebeheer en Salverda Bouw als partners benaderd.  

Lees het hele verslag van het proefproject op de website van Gawalo.nl

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.