Nieuws

De warmtepomp daalt snel in prijs, maar een paar obstakels blijven nog overeind

09/01/2019

De warmtepomp moet in de toekomst een groot deel van de Nederlanders warm houden, ten faveure van de op gas gestookte cv-ketels. De prijs van een warmtepomp gaat de komende jaren flink omlaag, maar een paar obstakels blijven er nog.

Sinds kort hoeven nieuwbouwwoningen niet langer verplicht een gasaansluiting te krijgen. Dit kan de populariteit van de warmtepompen vergroten, zegt bouwadviseur Peter Wagener tegen het Financieele Dagblad. “Kopers van nieuwe woningen willen niet meer op aardgas stoken als elders hele wijken van het gas worden gehaald. Dat zou volledig tegen de trend ingaan.”

Warmtepompen putten warmte uit omgevingslucht of het aardoppervlak. In feite werken ze als omgekeerde koelkasten die een ruimte juist verwarmen door hitte van elders naar die ruimte te verplaatsen.

De apparaten gelden als milieuvriendelijk en zijn een belangrijk alternatief nu de overheid de Nederlandse huishoudens gaandeweg van het gas af wil halen. Het huidige kabinet zet in op meer duurzame warmtebronnen en is vanwege de aardbevingen in Groningen ook gebrand op een lager nationaal gasverbruik.

2017 en 2018 waren recordjaren voor de warmtepomp, zo schrijft het FD. In 2017 werden er 80.000 exemplaren verkocht voor woningen, kantoren en bedrijfspanden. Adviseur Wagener becijfert dat alleen de woonhuizen vorig jaar al goed waren voor 30.000 stuks, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Lees het hele artikel op de website Business Insider»

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.