Nieuws

Green Deal Warmtepompen zet opleiding centraal

14/11/2018

De Installatiebranche en overheid hebben met elkaar afgesproken de komende vijf jaar 6.000 monteurs op te leiden die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden. Dat staat in de Green Deal Warmtepompen.De Green Deal Warmtepompen hebben minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra op 4 september 2018 samen met diverse partijen ondertekend. De Green Deal is een grote stap op weg naar grootschalige duurzame warmtetechniek en een lagere CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. In Groningen openden Wiebes en Terpstra een praktijklokaal voor warmtepomptechniek als eerste resultaat van de deal.

Uitgebreid opleidingsprogramma
Opleidingen staan centraal in de Green Deal Warmtepompen. De 6.000 nieuwe warmtepompmonteurs gaan zich bekwamen in het adviseren over duurzame warmtetechniek én in het plaatsen en onderhouden van onder meer (hybride) warmtepompen. Ook zonneboilers en biobrandstof krijgen een plaats in het uitgebreide opleidingsprogramma, dat zoveel mogelijk aansluit op bestaande kwaliteitsregelingen. Er komen meerdere praktijklokalen voor warmtetechniek verspreid over Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft diverse typen warmtepompen beschikbaar gesteld voor de praktijklocaties.

Een van de centra is het warmtepompcentrum in Didam (Gelderland) dat deze maand in gebruik werd genomen. De opening vond plaats op de locatie van opleidingsbedrijf IW in Didam. Initiatiefnemers Uneto-VNI, OTIB, IW Nederland, ROVC en de overheid hebben een speciale warmtepomp-leerlijn ontwikkeld voor één gemeenschappelijk doel: Installatiebedrijven ondersteunen in de voorbereiding naar een toekomst met minder cv-ketels en meer warmtepompen.

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.