Nieuws

Verlaging ISDE-bedragen wekt wrevel

22/06/2017

De aanpassing van de subsidiebedragen van de ISDE regeling, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Uneto-VNI. De branchevereniging voor installateurs vreest dat met name de vraag naar hybride warmtepompen terugloopt, nu consumenten tot enkele honderden euro’s minder staatsteun krijgen voor hun duurzame opwekker.

Voorzitter Doekle Terpstra wil de onherroepelijk gemaakte maatregel, die per 1 juli ingevoerd wordt, zelfs terugdraaien, zegt hij op BNR Nieuwsradio.

Per 1 juli 2017 wordt de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aangepast. Het budget voor de gehele regeling wordt verhoogd van 70 naar 90 miljoen. Ook mogen overheden nu mee inschrijven op de subsidie. De wijziging van de subsidiebedragen komt doordat de overheidsteun vanaf 1 juli wordt vastgesteld op basis van de capaciteit.

Capaciteit leidend voor subsidie

Keerde de ISDE voorheen voor zwaardere lucht/water-warmtepompen (3,5-10 kW) méér subsidie uit dan voor warmtepompen met een lichtere capaciteit (tot 3,5 kW), voortaan is er nog maar één duidelijke regeling. Het subsidiebedrag voor een lucht-waterwarmtepomp bedraagt bij een thermisch vermogen tot en met 1 kW € 1.100 en wordt vermeerderd met € 100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 1 kW. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat mensen een ‘zwaardere’ warmtepomp aanschaffen dan nodig voor hun woning, puur om meer subsidie in de wacht te slepen. In goed geïsoleerde bestaande bouw is een capaciteit van enkele kW’s vaak al afdoende voor de warmtevraag. In ongunstige gevallen krijgen woningeigenaren €500 minder subsidie.

De ISDE-subsidie wordt verstrekt voor de aanschaf van zonneboilers, (hybride) warmtepompen, pelletkachels en biomassa-ketels. Op dit moment zijn er dik 9000 aanvragen ingediend voor een kleine 14000 apparaten.

Bron: Installatie.nl

 

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.