Nieuws

Experimenten met innovatieve zwembadverwarming in Parijs

11/01/2017

Wie aan warmtepompen denkt, denkt vooral aan systemen die buitenlucht, ventilatielucht of grondwater als thermische bron gebruiken. De afgelopen jaren wordt echter steeds vaker gekeken naar andere mogelijkheden. Zo kunnen ook oppervlaktewater, industriële restwarmte en verse melk als bron voor een warmtepomp fungeren. In Parijs zijn de afgelopen tijd zwembaden aangesloten op warmtesystemen die respectievelijk door rioolwater en computerservers worden gevoed.

Riothermie – het nuttig gebruiken van restwarmte uit het riool, met tussenkomst van een warmtepomp – is op zich niet echt nieuw. In de buurt van Delft exploiteert Eneco al een paar jaar een energiecentrale waarin een warmtepomp het effluent uit een waterzuiveringsinstallatie als bron gebruikt, en onlangs werd in IJmuiden voor het eerst riothermie toegepast voor het verwarmen van een school.

Riool als warmtebron voor zwembadwater

Ook in Frankrijk worden dergelijke bronsystemen steeds vaker toegepast. Zo wordt het water van het Aspirant Dunand-zwembad verwarmd met behulp van afvalwater uit gootstenen, toiletten en wasmachines. Hiervoor is het rioolsysteem onder het zwembad aangepast en voorzien van warmtewisselaars, die de warmte – het rioolwater in Parijs heeft een temperatuur die schommelt tussen de 13 en 20 °C – overdraagt aan water dat naar een warmtepomp gaat. Die waardeert de warmte vervolgens op, zodat het zwembadwater ermee kan worden verwarmd (tot de ongeveer 26 °C die gebruikelijk is bij deze toepassing).

Warmte uit computerservers

Een ander zwembad in Parijs, het Piscine de la Butte aux Cailles, krijgt binnenkort de wereldprimeur van een geheel nieuw type verwarmingssysteem. In de kelder van het zwembadgebouw installeert het start-upbedrijf Stimergy dit jaar enkele honderden computerservers. De warmte die dit lokale datacenter opwekt wordt, samen met een 580 meter diepe put waar water van 28 °C uit wordt onttrokken, gebruikt voor het verwarmen van het binnenbad van dit complex.
Volgens Jean-Louis Missika, loco-burgemeester van Parijs, past dit type innovaties perfect bij de plannen van het gemeentebestuur: “Het helpt om de energiemix in Parijs te verbeteren, en draagt zo bij aan twee doelstellingen: het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie, en het realiseren van 25 procent reductie in energiegebruik in 2020.”

Bron: Vakblad Warmtepompen

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.