Nieuws

​Nederlanders weten niet dat gasverwarming wordt verboden

16/08/2016

De discussie over gastoevoer naar de woningen komt steeds meer op gang en voor- en tegenstanders hebben hun meningen al laten horen. Wat veel Nederlanders alleen niet weten is dat aan gas naar de woningen vanaf 2050 sowieso een einde komt. Dan mag er geen CO2-uitstoot meer plaatsvinden bij het verwarmen van huizen en gebouwen.

Uit een enquête van het HIER Klimaatbureau onder 3177 Nederlands blijkt dat maar liefst 86 procent niet op de hoogte was van het verbod dat per 2050 van kracht gaat. Hier: “In het Energierapport van het ministerie van Economische Zaken staat namelijk dat het verwarmen van woningen in dat jaar geen CO₂-uitstoot meer mag veroorzaken. Dat betekent dat we voor die tijd moeten stoppen met het gebruik van aardgas en onze woningen op een andere manier moeten gaan verwarmen.” Op dit moment heeft nog 95 procent een aardgas aansluiting in de woning. De overheid wil over 34 jaar alleen volledig duurzame energie.

Nut van het vervangen

Iets minder dan de helft (47%) ziet wel het nut in van het afschaffen van het gasverbruik in woningen en gebouwen. “De grootste reden? Het klimaatprobleem. Maar ook het feit dat het gas opraakt is een belangrijk argument. Ruim een derde van de Nederlanders is het er niet mee eens en twaalf procent heeft er geen mening over.”

Alternatieven

Als alternatieven worden elektrische warmtepompen, warmte-koude-opslag, zonneboilers en stadsverwarming genoemd. 

Bron: Installatieprofs.nl

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.