Nieuws

Warmtepomp regelt natuurstroom

25/11/2015

Gasunie, Berenschot, BDH en DNV GL onderzoeken hoe hybride warmtepompen het openbare elektriciteitnet zo flexibel kunnen maken, dat ze de variaties in het vermogen aan natuurstroom kunnen opvangen.

Hybride warmtepompen kunnen net als de gangbare verwarmingsketels ruimtes verwarmen en tapwater op temperatuur brengen. Dat doen ze met elektriciteit of gas. Het laatste wordt bij voorkeur alleen voor piekverbruiken verstookt. Op de momenten dat er veel natuurstroom is zet het toestel die om in warmte. Op die manier helpt de hybride warmtepomp de energievoorziening duurzamer te maken. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) wil dat de energievoorziening in 2050 helemaal duurzaam is. Het onderzoek gaat dit uitwerken en kwantificeren.

Dat is niet zomaar gedaan, meent Peter Graafland van Berenschot. Het onderzoek gaat onder meer na hoe ‘aggregators’ de hybride warmtepompen ‘slim’ kunnen aansturen. “Die kunnen met de flexibiliteit van de aangesloten systemen waarde creëren op verschillende energiemarkten zoals de APX of op de balanceringsmarkt, waarbij ze ook rekening houden met de specifieke behoeften van de gebruiker zoals duurzaam of goedkoop.”

Ook technisch moet er volgens hem wat gebeuren. Tot dusver kijken stuursystemen naar de temperatuur en warmtevraag, maar niet naar CO 2 -uitstoot van de gebruikte bronnen, eventuele stroomoverschotten en de belasting van het elektriciteitsnet. Dus moet ook het stuursysteem slimmer worden.

De markt biedt inmiddels een ruime keuze aan hybride warmtepompen, vindt voorzitter Peter Wagener van de Dutch Heatpump Association, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van warmtepompen. Inventum, Techneco en Vaillant leveren modellen, net als IthoDaalderop, Daikin, DHS en NIBE. Vergeleken met ‘gewone’ warmtepompen is de initiële investering hoger en dat kan de toepassing ervan mogelijk hinderen. “We moeten echter leren denken in termen van totale levensduurkosten: aanschaf plus gebruikskosten tijdens de technische levensduur. Voor wie dan nog niet is overtuigd komt er per 1 januari 2016 een subsidieregeling van de overheid.”

Wagener ziet de markt voor hybride warmtepompen ‘een enorme vlucht’ nemen. De vorming van smart grids, oftewel slimme energienetten, waarin vraag en aanbod op elkaar worden aangepast, helpt daar volgens hem bij. De technische verbeteringen voor onder meer de stuursystemen zijn naar hij weet al beschikbaar. AWB, onderdeel van Vaillant, past volgens hem al enkele jaren CO 2-sturing toe in zijn hybride warmtepompen.

Sturing op eventuele overschotten en de verwachte belasting van het net maakt de techniek niet te ingewikkeld. “Goed programmeren.”

Bron: Cobouw

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.