Nieuws

Gasabsorptiewarmtepompen in Zoetermeerse woonflat

05/06/2012

Woningcorporatie Vestia Zoetermeer wilde bij een renovatie een duurzame oplossing. Tevens was er de wens om de geisers uit de woningen te verwijderen en de warmtapwaterproductie collectief te laten plaatsvinden op een duurzame manier.

Woningcorporatie Vestia Zoetermeer wilde bij een renovatie een duurzame oplossing. Tevens was er de wens om de geisers uit de woningen te verwijderen en de warmtapwaterproductie collectief te laten plaatsvinden op een duurzame manier. Installatiebedrijf van Wichen wilde graag ervaring opdoen met gasabsorptiewarmtepompen en een systeem bedenken waarin warmtepompen niet alleen voor cv worden ingezet maar tevens voor warmtapwater.

De bewoners van de woningen hebben een warmtapwaterleiding vanaf de stookruimte gekregen. De geiser is uit de woning verwijderd. Voordeel van deze collectieve oplossing is dat onderhoud op een centrale plaats kan geschieden. Ook is de veiligheid bij een centraal systeem eenvoudiger te controleren en handhaven. bij de warmwatervoorziening is er gekozen voor een in-line recirculatiesysteem, waarbij het retourtapwater in de warmwatertoevoerbuis loopt zodat de afkoeling hiervan minimaal is.

Lees het hele artikel uit InstallatieZaken 5, mei 2012:  2012-06 IZ05 2012 gasabsorptiewarmtepompen.pdf

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.