Nieuws

Innovatieve warmtepomp in Experience Center

18/06/2013

De innovatieve warmtepomp Hydrotop, een uitvinding van Dutch Heatpump Solutions (DHS), is sinds kort werkend te zien in het Experience Center in Bergschenhoek.

De innovatieve warmtepomp Hydrotop, een uitvinding van Dutch Heatpump Solutions (DHS), is sinds kort werkend te zien in het Experience Center in Bergschenhoek. Deze demonstratieruimte van de Bergschenhoek Groep toont de wereld van de ventilatie door de ogen van Bergschenhoek Luchtcomfort en R-vent Group. In dit recent geopende democenter is ook een plek ingeruimd voor de nieuwe en efficiënte lucht/water warmtepomp Hydrotop, die onzichtbaar in het dak kan worden weggewerkt.

Op 30 mei opende de Bergschenhoek Groep haar Experience Center, waarmee ze de vakwereld een kijkje geeft achter de schermen van goede ventilatie. Het doel is om een breed publiek van bouwgerelateerde partijen inzicht te bieden in het belang van gezonde lucht. Hier toont men hoe de sector gezamenlijk kan zorgen dat ventilatie de aandacht krijgt die het verdient. Het is een doelstelling die één op één aansluit bij die van DHS, de warmtepompspecialist die systemen aanbiedt waarmee men in woningen en gebouwen een gezond binnenklimaat kan creëren. Het bedrijf uit Rijssen ontwikkelde zelf een aantal warmtepompsystemen die, behalve voor een gezond binnenmilieu, ook zorgen voor een esthetische installatie-oplossing.

De eind 2012 geïntroduceerde Hydrotop is een lucht/water-warmtepomp die de benodigde energie uit de buitenlucht haalt. Meest opvallend aan deze installatie is dat de binnen- en buitenunit tot één toestel zijn samengebracht. De installatie wordt in principe op zolder achter een schuin dak geplaatst, waarbij de buitenunit een kleine 20 centimeter door het schuine dak uitsteekt. Aan de binnenzijde bevindt zich de binnenunit die de energie uit de buitenlucht aan de cv-installatie en eventueel een tapwaterboiler afgeeft. Op die manier zijn er voor de Hydrotop geen losse buitenunit en aparte aansluitleidingen tussen de buiten- en binnenunit nodig.

De integrale combinatie wordt, alsof het een dakraam is, via een opening in het dak op zolder geplaatst. De Hydrotop kan zowel bivalent, dus in combinatie met een nieuwe of bestaande hr-ketel, functioneren maar ook monovalent. In dat laatste geval is een ruime tapwaterboiler onmisbaar om een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. De Hydrotop is verkrijgbaar in twee varianten; een toestel met een verwarmingscapaciteit van 4,2 kW en een variant met een capaciteit van 7 kW. In de zomer kan de bewoner de Hydrotop, mits het afgiftesysteem geschikt is - bijvoorbeeld via ventilatieconvectoren - ook voor koeling gebruiken. De koelcapaciteit van de kleine uitvoering is 3,6 kW en van de grote uitvoering 6 kW.

De Hydrotop realiseert een flinke reductie van de CO2-uitstoot en een besparing tot wel 40% op de energiekosten. In de bestaande bouw zorgt dit toestel voor twee stappen verbetering op het Energielabel en in de nieuwbouw een EPC-reductie van maximaal 0,21. De installateur ervaart met dit toestel een minimale hoeveelheid installatiewerk. In elk geval hoeft hij geen leidingen tussen buitenunit en binnenunit aan te leggen en heeft dus geen certificering voor F-gassen nodig. De inregeling tussen buitenunit en binnenunit is in de fabriek optimaal afgesteld. De combinatie zorgt, zowel binnen als buiten, voor geen of minimale geluidhinder.

Wie de Hydrotop van Dutch Heatpump Solutions in werking wil zien, kan een bezoek brengen aan het Experience Center van Bergschenhoek, Boterdorpseweg 10 in Bergschenhoek. Om een goede uitleg te krijgen, is het belangrijk een afspraak te maken via info@dutchheatpump.nl

Voor meer informatie: www.dutchheatpump.nl

Bron: www.installatienet.nl

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.