Nieuws

Herrie buitenunits aan banden

04/07/2018

De geluidseisen van de buitenunits van warmtepompen en airco’s worden dit najaar vastgelegd in Bouwbesluit. Minister Ollongren van Wonen wil met de maatregel paal en perk stellen aan mogelijke geluidsoverlast van de buitendelen.

Dit zegt de minister na Kamervragen over klachten van mensen die in het televisieprogramma Kassa! werden besproken. In dit programma werd een echtpaar opgevoerd dat overlast had van de warmtepomp van de buren. Ook Vereniging Eigen Huis heeft al eerder haar angst uitgesproken voor geluidsoverlast in aardgasloze wijken. Op dit moment zijn er geen wettelijke eisen voor het geluid dat buitendelen kunnen produceren. Gemeenten kunnen dit wel doen via Algemene Plaatselijke Verordeningen. De aanpassing in het Bouwbesluit van 2012 gaat gelijkertijd plaats vinden met aanpassingen die gedaan worden voor de invoering van BENG, dat per 2020 de EPC moet gaan vervangen. De Europese Ecodesign-regelgeving stelt wel eisen aan de geluidsproductie van warmtepompen en airco’s. Toestellen die meer kabaal maken dan deze richtlijnen, mogen niet op de markt verschijnen. Volgens de minister voldoen de moderne warmtepompen ruimschoots aan deze eisen.

Lees verder op de website van Installatie.nl

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.