Nieuws

Iedere installateur mag een warmtepomp plaatsen

15/11/2016

‘Te weinig loodgieters voor populaire warmtepomp’ meldt BNR Nieuwsradio vandaag. Er zouden volgens de nieuwszender slechts 50 installateurs gecertificeerd zijn om warmtepompen te plaatsen. In de praktijk ligt het echter iets genuanceerder en kan iedere installateur met de juiste partners een warmtepomp plaatsen.

BRL 6000-21

Het ‘wettelijk verplichte certificaat’ waaraan BNR refereert is de BRL 6000-21-norm, die sinds 1 oktober 2014 van kracht is. Het is een erkenningsplicht voor werkzaamheden aan bodemenergiesystemen, waaronder de grondgebonden waterpompsystemen vallen. Het ontwerpen, installeren en onderhouden van warmtepompsystemen dient te gebeuren volgens de BRL (Beoordelingsrichtlijn).

Certificering

Volgens BNR gaat het slechts om vijftig gecertificeerde installateurs die in Nederland actief zijn. Een blik op het nationale kwaliteitsregister Qbis geeft echter een ander beeld: 174 bedrijven die grondgebonden warmtepompen mogen plaatsen. Bovendien is het voor een installatiebedrijf geen harde eis om zelf gecertificeerd te zijn. Het is ook toegestaan om onder de BRL-certificering van een leverancier van warmtepompen een systeem te ontwerpen en installeren. Verschillende leveranciers ondersteunen op die manier installateurs zonder eigen certificaat bij de plaatsing van warmtepompen.

Kennispartner

Volgens Technische Unie-specialist Peter van de Groep is het bij het ontwerp en de plaatsing van warmtepompen ook aan te raden om de samenwerking met verschillende kennispartners op te zoeken. “Alle elementen van een warmtepompinstallatie, van de bronboorder tot de warmtepomp en de vloerverwarming moeten op elkaar afgestemd worden om een optimale werking te garanderen. Het is heel wat gecompliceerder van een gasketel installeren. Bij Technische Unie hebben wij de kennis en de contacten om het juiste advies voor zo’n complete installatie te maken”.

Bron: Technische Unie

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.