Home

Nieuws

‘Eerlijk beeld van warmtepompen nodig voor aardgasvrij 2050’

04/02/2019

Nederland wil met een wijkgerichte aanpak van het aardgas af en daarom hebben gemeenten, woningcorporaties en omgevingsdiensten kennis nodig van alternatieven zoals de warmtepomp. Een eerlijk verhaal over prestaties, rendement én kosten is cruciaal voor het succes van de lokale warmtetransitie, vindt energieadviseur en docent van een nieuwe opleiding over warmtepompen Dick van ‘t Slot.

Door: Joost Agterhoek, redacteur AcademyNL

Elk jaar meer dan 50.000 bestaande woningen verbouwen vanaf 2021 en opschalen naar 200.000 duurzame renovaties voor 2030. Met dat tempo kan de gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij verwarmd worden, staat in het voorlopige Klimaatakkoord te lezen. Hoe gaan we wonen en werken zonder aardgas? Omdat de verbinding tussen vraag en aanbod van warmte altijd maatwerk is, moeten gemeenten, woningcorporaties en omgevingsdiensten bepalen wat lokaal de beste keuzes zijn. Daar is kennis en kunde voor nodig en daarom heeft de Warmtepomp Academy een nieuwe cursus voor niet-technici ontwikkeld over warmtepompen.

Beleidsontwikkeling en voorlichting
Zowel lokale beslissingen over warmte als voorlichting richting burgers moet gebaseerd zijn op reële aannames en verwachtingen, pleit Dick van ‘t Slot. Naast zijn werk als energieadviseur bij DWA leidt Van ‘t Slot ook gemeenten op over warmtepompen en is hij betrokken bij de nieuwe cursus van de Warmtepomp Academy. Het is volgens hem belangrijk dat kennis over warmtepompen ook buiten het technische domein wordt verspreid. “Beleidsontwikkeling en voorlichting over warmte wordt niet door technici gedaan. Alleen met de nodige basiskennis kunnen gemeenten een eerlijk beeld geven over wat warmtepompen betekenen voor woningen en gebouwen en wat ze wel en niet kunnen.”

Samsom en Remeha over warmtepompen
Basiskennis maakt gemeenten, woningcorporaties en omgevingsdiensten ook bestand tegen de vele en soms ogenschijnlijk tegenstrijdige geluiden over warmtepompen in de media. Door opschaling worden warmtepompen beter en goedkoper, stelt Klimaatakkoordonderhandelaar Diederik Samsom bijvoorbeeld. Onzin, bestrijdt Remeha-directeur Arthur van Schayk: strengere regelgeving over koudemiddelen maakt ze juist duurder. En gaan warmtepompen nou beter dan de gasketel presteren of leggen ze het voorlopig nog tegen de traditionele installaties af?

Te hoge en lage verwachtingen
Zowel de kosten als de prestaties dan wel het rendement van warmtepompen komen in de cursus aan bod. Van ‘t Slot: “Het eerlijke verhaal is dat je geen warmtepomp moet plaatsen als je er rijk van wilt worden, maar dat als je het goed doet, het onderaan de streep ook niet teveel geld hoeft te kosten.” Nu worden weleens te hoge en te lage verwachtingen van warmtepompen gewekt, merkt de energieadviseur. “Over een paar jaar zou zowel de temperatuur als het rendement hoger zijn en zou een warmtepomp meteen besparen en geld opleveren. Dat klopt niet. Tegelijkertijd wordt er meteen naar de warmtepomp gewezen als er problemen zijn met verwarming, terwijl dat evenzeer samenhangt met de juiste isolatie en ventilatie van gebouwen.”

Basisprincipe
Als gemeenten, woningcorporaties en omgevingsdiensten een verkeerd beeld hebben van de prestaties, het rendement en de kosten van warmtepompen, dan krijgen bewoners uiteindelijk ook verkeerde verwachtingen, waarschuwt Van ‘t Slot. De nieuwe cursus begint daarom bij het begin. Vanuit het basisprincipe en de technische en energetische werking van warmtepompen leren cursisten aan de hand van praktijkvoorbeelden situaties beoordelen en de mogelijkheden van implementatie inschatten. Vervolgens komt de warmtepomp in de praktijk aan bod en gaat het over communicatie met installateurs, adviseurs en eindgebruikers. “Aan het eind van de cursus snappen deelnemers hoe een warmtepomp werkt en wat de randvoorwaarden zijn voor goede prestaties en het juiste rendement. Dan hebben gemeenten, woningcorporaties en omgevingsdiensten een eerlijk beeld.”

Meer informatie over de nieuwe cursus via de Warmtepomp Academy.

Bron: AcademyNL.nl

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.