Home

Nieuws

Eerste ‘hybride VRF’-systeem met koudemiddel R32 voor Nederlandse markt

31/08/2018

Met de Hybrid R32 City Multi brengt Alklima het eerste met koudemiddel R32 gevulde ‘hybride VRF’-systeem op de Nederlandse markt. Tot nu toe werd dit koudemiddel alleen in kleine splitsystemen toegepast.

R32 wordt door de meeste fabrikanten van warmtepompen en airconditioners beschouwd als het belangrijkste alternatief voor R410A. Dit koudemiddel gold jarenlang als ‘first choice’ voor klimaatsystemen gold. R410A heeft goede eigenschappen en is relatief veilig, maar heeft ook een groot nadeel: bij lekkage draagt het in sterke mate bij aan het broeikaseffect (de zogeheten GWP-waarde ervan bedraagt 2.088). Daarmee valt het middel niet onder (de tot nu toe bekende) toekomstige verbodsbepalingen die het broeikaseffect moeten beperken, maar het zorgt er wel voor dat het middel duurder wordt en minder duurzaam is.

Lees het hele artikel op de website van Vakblad Warmtepompen >>

NPW Nieuws
15.02.2019
Een buitenunit, prima, maar de buren mogen er niet te veel last van ondervinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nu wettelijk vastleggen dat het geluid dat de buren bereikt niet boven de 35 dB uitkomt. De markt vindt de eis te streng.
11.02.2019
Warmtepompen, zonne-energie, van het gas af, waterstof... Wat moet je doen als nu je huidige, ouderwetse, cv-ketel stukgaat? We vragen het Lector Duurzame Energie Voorziening Richard van Leeuwen van de hogeschool Saxion.
04.02.2019
Nederland wil met een wijkgerichte aanpak van het aardgas af en daarom hebben gemeenten, woningcorporaties en omgevingsdiensten kennis nodig van alternatieven zoals de warmtepomp. Een eerlijk verhaal over prestaties, rendement én kosten is cruciaal voor het succes van de lokale warmtetransitie, vindt energieadviseur en docent van een nieuwe opleiding over warmtepompen Dick van ‘t Slot.